High Def Forum - Your High Definition Community & High Definition Resource

Go Back   High Def Forum - Your High Definition Community & High Definition Resource >
Rules HDTV Forum Gallery LINK TO US! RSS - High Def Forum AddThis Feed Button AddThis Social Bookmark Button Groups

DISH Network Forum Discuss and learn about Dish Network High Definition Satellite TV. Do not put referral code posts in this forum as they will be treated as SPAM. Thank you.

VIP612 UHF interferes with 722K I.R.

Reply
AddThis Social Bookmark Button
 
Thread Tools
Old 07-05-2011, 01:15 PM   #1  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default VIP612 UHF interferes with 722K I.R.

To start with I've had nothing but trouble since I added another room with the 612 receiver.

I've made numerous posts about my problems, so I'll cut to the chase for this one.

When the 612 was installed, the remote did not work, due to rf interference from the TV, so it was changed to UHF. Since that was done, I get interference on my 722K, even though it is I.R. and works with a Harmony One and is in another room on another floor.

When I was trying to get another Harmony One to work with the 612, I had to change the remote address from the default of 13 to 1. Since I had to put the 612 back to I.R. to work with the Harmony, I got the same interference problems I started with, so I ended up putting the 612 back to UHF.

At first, I kept the address at 1, and it completely operated the 722K as well, so I put it back on 13.

Since I still get some interference, like buttons not working, though it is pretty minor at this point, I was wondering if changing the 612 remote address to something higher would help. I think 16 is the highest, but I'm not sure.

So, would setting the remote address higher do any good, and if so, how high can I set it? If that isn't any good, can I build some kind of a fort around the 612, or do something to eliminate the interference.

Of course the best possible solution would be to have another 722K, instead of the 612, but then I'd be paying yet another $10 a month for functionality I don't want or would ever use; that is, controlling two TV's with one receiver.

Keep in mind I have never had a problem with using the Harmony One for 3 years, but now I have problems, and the 612 is the culprit.

So I primarily am hoping a technician who monitors this forum can help me.

I was told by a CSR that DISH can tell if one receiver is being used for one or two TV's, so I would think that under the circumstances, DISH would allow me to have two 722K, and not charge the extra $10 a month knowing I was only using each one on one TV.
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2011, 02:19 PM   #2  
High Definition is the definition of life.
 
MattG DISH's Avatar
 

Join Date: Dec 2010
Posts: 213
Default

What remote model do you have? If it's a 20.0/21.0, try changing the remote address to an even number, this will have the remote operate on band "B" (odd numbers are "A", even numbers are "B").

If it's a 6.4, there will be a switch next to the batteries (under the cover) that you can switch from A to B.

The receiver charges are based on what the receiver CAN do, not what they are being used for.
MattG DISH is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2011, 07:36 PM   #3  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

The remote is 21.0. Should I set the address to 12 instead of 13?
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2011, 07:41 PM   #4  
High Definition is the definition of life.
 
MattG DISH's Avatar
 

Join Date: Dec 2010
Posts: 213
Default

Yes, changing the remote address to 12 will change the remote to operate on band "b", which may help with the remote issue
MattG DISH is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2011, 06:26 AM   #5  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

Thanks. I put it on 12 and so far it isn't interfering with the 722k, but it's too early too tell for sure.

I also tried going back to i.r., but that still did not work, so I went back to uhf, which works so far.

I'm keeping my fingers crossed that being on uhf, but address 12, keeps the interference away from the 722k. Thanks again for the help.
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2011, 10:22 AM   #6  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

Scratch that, it did not actually work. I still have problems with 722k. Why is the 612 such a hassle, anyway? Is my only option to cancel the second room altogether?
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2011, 06:15 PM   #7  
High Definition is the definition of life.
 
MattG DISH's Avatar
 

Join Date: Dec 2010
Posts: 213
Default

Does the remote work properly when you put it right next to the UHF antenna on the back of the receiver?

If it does, maybe a "pigtail" (UHF antenna extension) would help alleviate interference.
MattG DISH is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2011, 06:48 AM   #8  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

Last night the 722k worked perfectly except for one button push. During the day; however, the guide would not keep going forward. I don't suppose it matters that it is day or night, does it.

As far as a uhf extender; wouldn't that make the problem worse, making the uhf signal stronger? Also, where would I get one?

One last thing, does DISH have a back lit remote?

Also, I just used the remote right next to the uhf antenna and it works fine.

Last edited by nabuch; 07-07-2011 at 06:52 AM..
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2011, 06:43 PM   #9  
High Definition is the definition of life.
 
MattG DISH's Avatar
 

Join Date: Dec 2010
Posts: 213
Default

Quote:
Originally Posted by nabuch View Post
Last night the 722k worked perfectly except for one button push. During the day; however, the guide would not keep going forward. I don't suppose it matters that it is day or night, does it.

As far as a uhf extender; wouldn't that make the problem worse, making the uhf signal stronger? Also, where would I get one?

One last thing, does DISH have a back lit remote?

Also, I just used the remote right next to the uhf antenna and it works fine.
It may be that you are moving the antenna away from the interference (if I understand the issue correctly that is). You can make one (just need a piece of coax and a barrel connector), but we also can get one shipped out.

No, we do not have any back lit remotes
MattG DISH is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 07:43 AM   #10  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

Actually it is getting better. It works right more than it doesn't; however, it gets very frustrating when I keep pushing a button and nothing happens.

So you are saying that the extender would move the interference away. So if I pointed it straight up it would help, since the 722k is below me downstairs. Can you send me one of those extenders? What do you need? The account phone number is 889-372-0626.

Anyway, thanks for all your help.

Last edited by bruceames; 07-11-2011 at 08:12 AM..
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2011, 07:38 AM   #11  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

I just finished moving things around so I could point the antenna on the 612 straight up. I also removed the antenna from the 722k, just to see if that might help. Since I already changed the remote address on the 612 to 12, I've done all I can and hope this all comes together and works, though, that extender would be the only thing left to try.
nabuch is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2011, 05:32 PM   #12  
High Definition is the definition of life.
 
MattG DISH's Avatar
 

Join Date: Dec 2010
Posts: 213
Default

I'm going to send you a PM
MattG DISH is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 06:28 AM   #13  
High Definition is the definition of life.
Thread Starter
 

Join Date: May 2009
Posts: 275
Default

Thanks
nabuch is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Go Back   High Def Forum - Your High Definition Community & High Definition Resource >
AddThis Social Bookmark Button
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:40 PM.



Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004 - 2018, MH Sub I, LLC dba Internet Brands